Konie charakteryzują się wielką różnorodnością umaszczeń.
Wyróżniamy takie umaszczenia koni :
Wyróżniamy takie umaszczenia koni :
- Maść kasztanowata
- Maść gniada
- Maść kara
- Maść izabelowata
- Maść bułana
- Maść siwa
- Maść biała
- Maść myszata
- Maść srokata
- Maść tarantowata
- Maść dereszowata
- Maść siwa w hreczce
Poza ogólnymi maściami , wyróżniamy również typy umaszczeń :
- Typ Tobiano - ( charakterystyka ) biały koń z kolorowymi plamkami na ciele , zaczynającymi się od głowy po klatkę piersiową , od łopatek po zad , często obejmując również kłodę. Nogi białe. Jest to najczęstsza odmiana.
- Typ Overo - przeciwieństwo Tobiano. Występują białe plamki które mają nieregularny kształt i postrzępione brzegi. Zaczynają się na bokach i brzuchu konia rozchodząc się przez kark , kłodę i zad.
- Typ Tovero - połączenie typu Tobiano i Overo , lecz żeby je stwierdzić ( jest bardzo rzadkie i trudne do rozpoznania ) rodzice danego konia muszą mieć dokumenty ( klacz ( matka ) musi być Tobiano a ogier ( ojciec ) musi być Overo albo na odwrót. Wtedy źrebię może się urodzić w typie Tovero).
Oto spis takich " dodatkowych dekoracji " :
- Skarpetka - odmiana na nodze konia w formie białego pasa obejmującego pęcinę.
- Koronka - odmiana na nodze konia w formie wąskiego białego paska obejmującego nasadę kopyta.
- Pończoszka - odmiana na nodze konia w formie wąskiego białego pasa obejmującego staw skokowy.
- Gwiazdka - odmiana na pysku konia w formie pojedynczej białej plamy występującej mniej więcej na wysokości oczu.
- Łysina - odmiana na głowie konia w formie podłużnego białego pasa ciągnącego się wzdłuż całego pyska; może być wąska lub szeroka; szeroka zwykle jest szerokości odległości między oczami konia.
- Strzałka - odmiana na pysku konia w formie podłużnego białego pasa o rozszerzonym górnym końcu , zwężającego się ku dołowi; zwykle zaczyna się nieco powyżej oczu konia.
- Latarnia - odmiana na pysku konia podobna do szerokiej łysiny , jednak zachodząca częściowo na oczy i pysk konia, lekko rozszerzona u góry.
xD...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz